• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Patent / Faydalı model

3D Prototip Baskı Merkezi

Endüstriyel Tasarım

Tersine Mühendislik

Kullanım kılavuzu

OLYMPOS TASARIM

OLYMPOSTASARIM 3 boyutlu (3D) tarama konusunda profesyonel hizmetler sunmaktadır.

3 boyutlu tarama var olan bir parça ya da modelin 3 boyutlu tarama cihazlarıyla sayısallaştırılarak bilgisayar ortamına aktarılmasıdır.

Bu sayede parçaya müdahale edilebilmekte,eğer gerekiyorsa düzeltmeler yapılabilmekte yada model üzerine yeni formlar eklenebilmektedir.Bütün bu işlemler büyük bir hassasiyetle gerçekleştirilebilmektedir.

olympos tasarım elinizdeki parçaların optik lazer tarayıcı ile taranması işleminden başlayarak,elde edilen noktasal veri datasının yüzey model haline getirilmesi,yüzey modelden katı modele geçiş ve katı model oluşturulmasından sonra eğer gerekiyorsa parçanın düzeltilmesi,değişiklik yapılması,kalıp tasarımı,cnc takım yollarının oluşturulması gibi bütün aşamalarda hizmet verir.

3 boyutlu tarama ve modelleme aşamaları:

Picture 82 User CaptureScreen4
Orjinal parça - ayakkabı tabanı  3b tarama - nokta bulutu (point cloud)
User CaptureScreen2 User CaptureScreen5
Mesh Düzenleme Düzenlenmiş Mesh
User CaptureScreen6 User CaptureScreen13
Yüzey modelleme (surface) Katı modelleme (solid model)

 

 

reverse

 

capture1 capture2
capture3 capture4
screen-capture1

Kullanım alanları

Üreticinin bir parçayı uzun zamandır üretmemesi ve tekrar üretmek istemesi, orjinal dizaynın yetersiz dökümantasyona sahip olması, bir ürünün orjinal üreticisinin artık bulunmaması fakat müsterilerin bu ürüne ihtiyacının olması, ürünün orjinal dökümantasyonunun kaybolması veya hiç varolmamıs olması, ürünün bazı kötü özelliklerinin yeniden tasarlanmasına ihtiyaç duyulması, ürünün uzun süreli kullanımına dayanarak ürüne ait iyi özelliklerin ölçülendirilmesi, rakip ürünün iyi ve kötü özelliklerinin analiz edilmesi, ürünün performansını ve özelliklerini gelistirmede sonuca götürecek yeni yolların kesfedilmesi, rakip ürünlerin anlasılması ve daha iyi ürünlerin gelistirilmesinde rekabete dayalı kıyaslama metodlarının elde edilmesi, orjinal CAD modelinin degisikliklere ya da güncel üretim yöntemleri için yeterli olmaması, orjinal üretici firmanın parça saglamada asırı ücret talep etmesi, modası geçmis parçaların ya da eski üretim islemlerinin bugünkü ve daha ucuz teknolojilerle güncellenmesi gibi istek ve sorunlara geriye dönük mühendislik çözüm getirmektedir. Bu proseslerin çözüme kavusturulması asamasında bir teknolojik kolaylık olarak sayısallastırma sistemleri kullanılmaktadır. Parça bu sistemler vasıtası ile sayısallastırılmakta ve CAD modeli olusturulmaya hazır hale getirilebilmektedir

Giris

Ürünler gelisen teknolojinin yardımı ile 10 yıl öncesine göre daha formlu hatlara sahip olarak tasarlanmaktadır. Özellikle otomotiv sanayiinde dıs görünüsten iç aksamlara ve detaylara kadar tüm parçalar CAD ortamında yüzey modelleme olarak tanımlanan formlu görünüslere sahip olmaktadır. Günümüzde optik ölçüm teknolojisindeki gelismeler ile bu formlar kolaylıkla ölçümlendirilebilmektedir. Otomotivdeki çamur modelden üretim ihtiyacından dogan bu gelisme geriye dönük mühendislik ve kalite kontrol alanlarında sıkça kullanılmaya baslanmıstır.

3D Sayısallastırma Sistemleri

3D sayısallastırma/tarama sistemleri iki ana gruba ayrılır: dokunmalı ve dokunmasız sistemler.Dokunmalı ya da diger adıyla prob’lu sistemler, mekanik kollu sistemler ve CMM’dir. Birkaçeksenli mekanik kolun ucuna takılmıs bir ölçüm probu sayesinde, koordinatları istenen noktayadokundurulan prob ile noktanın koordinatları hassas biçimde ölçülür.

Bu sistemlerle yüzey bilgisi degil istenen belirli sayıda noktanın koordinatları elde edilebilmektedir. Dokunmasız optik sistemlerle serbest formlu yüzey bilgisi elde edilmesi hem ürün gelistirme, tersine mühendislik ve kalite kontrol islemleri üzerine uzmanlasmıs mühendislik ofisleri, hem de büyük endüstri kuruluslarının tasarım ve ürün gelistirme, kalite kontrol, kalıphane vs. gibi departmanları için önem arzetmektedir. Bu sistemlerle tüm yüzey formu çok yüksek hassasiyetle elde edilmekte ve CAD modelin olusturulması, hızlı prototipleme ve CNC’de islenme islemlerine hazır hale gelmektedir. Dokunmasız sistemlerin çok çesitli tipleri ve herbirinin farklı kullanım alanları olmakla birlikte, lazer çizgili sistemler ve yapılı ısık desenli (ızgara projeksiyonu, fringe) sistemler ya da topogrametrik sistemler, kullanımı digerlerine göre daha yaygın olanlarıdır. Dokunmasız optik tarama sistemlerinden lazer çizgili sistemler, cismin üzerine bir lazer kesiti düsürülmesi ve bu kesitin cismin üzerinde hareket ettirilmesi prensibi ile çalısırlar. Ölçüm metodu lazer kesitinin cisim üzerinde deformasyona ugraması ve bu deformasyon bilgisinin CCD dijital kamera vasıtası ile alınması seklindedir. Portatif elle tasınan modeller oldugu gibi mekanik kol ucuna baglananları da vardır. Ayrıca robot koluna baglanarak ölçüm otomatik hale de getirilebilir. Bu sistemlere bir örnek Steinbichler T-SCAN olarak verilebilir. Portatif bir sistem olmasından ötürü sayısallastırılacak ürünler kendi ortamlarında taranabilmektedir. Böylelikle zaman alan tarama öncesi hazırlıklar saf dısı bırakılmıs olur. Deneyimsiz kisilerin bile kullanabilecegi bu sistemle boya fırçası ile boya yapar gibi hareket ettirilerek ile tarama yapılmakta ve tarama esnasında monitörden gerçek zamanlı olarak izlenebilmektedir. 90 mm'lik tarama genisligi ile büyük cisimlerin taranmasına imkan tanımaktadır

Dokunmasız optik tarama sistemlerinden yapılı ısık desenli 3D optik tarama sistemlerinin degisik dizayn tipleri mevcuttur. Tek kameralı, çift kameralı, asimetrik çift kameralı sistemler gibi. Tüm bu sistemlerde güçlü bir halojen ısık kaynagı ile cismin üzerine farklı dokusal özellikleri olan fringe’ler düsürülür. Cismin yüzeyi üzerinde bu kodlanmıs yapılı ısıklar, cismin seklinin karakteristik özelliklerine göre deformasyona ugrar. Projeksiyon sistemi ile özel bir açı yapacak sekilde yönlendirilmis yüksek çözünürlükteki bir kamera sistemi ile bu deformasyon bilgileri alınır nokta bulutu olusturulur. Bu sistemler sayesinde çok sayıda noktanın (~1,000.000) koordinatı çok kısa zamanda (~ 1)* ölçülür. Böylelikle cismin yüzey formu bilgisini içeren nokta bulutu olusturulmus olur. Bundan sonra bir tersine mühendislik uygulaması olan nokta bulutundan CAD modelleme islemi mümkün olmaktadır. Tek kameralı sistemlerde bir projeksiyon cihazı ve 1 CCD dijital kamera aralarında belli bir açı yapacak sekilde konumlandırılmıstır. Bu açıya üçgenleme açısı denir. Bu açı sayesinde noktaların koordinatları trigonometrik hesaplarla elde edilir. Breuckmann ve Steinbichler sistemleri tek kameralı yüksek teknolojiye sahip sistemler olup uygulama alanına göre farklı görüs alanlarına sahip lensler sunarak degisik ebattaki cisimlerin sayısallastırılmasını mümkün kılmaktadır. Çift kameralı sistemlerde ortada bulunan projeksiyon cihazı ile esit veya farklı açı yapacak sekilde konumlandırılmıs 2 CCD kamera bulunmaktadır. iki kameranın da ortak olarak gördügü bölge esas ölçüm bölgesidir. Breuckmann firmasının gelistirdigi asimetrik çift kameralı sistem (STEREOSCAN) ise ortada bulunan projeksiyon cihazı ile farklı iki açı yapacak sekilde konumlandırılmıs 2 CCD kamera bulunur. Bu asimetrik tasarım ile 3 tane üçgenleme açısı elde edilmis olup detayların daha hassas ölçülmesi ve görüs kapasitesinin arttırılması garanti edilmis olur.

Kullanım Alanları

Üreticinin bir parçayı uzun zamandır üretmemesi ve tekrar üretmek istemesi, orjinal dizaynın yetersiz dökümantasyona sahip olması, bir ürünün orjinal üreticisinin artık bulunmaması fakat müsterilerin bu ürüne ihtiyacının olması, ürünün orjinal dökümantasyonunun kaybolması veya hiç varolmamıs olması, ürünün bazı kötü özelliklerinin yeniden tasarlanmasına ihtiyaç duyulması, ürünün uzun süreli kullanımına dayanarak ürüne ait iyi özelliklerin ölçülendirilmesi, rakip ürünün iyi ve kötü özelliklerinin analiz edilmesi, ürünün performansını ve özelliklerini gelistirmede sonuca götürecek yeni yolların kesfedilmesi, rakip ürünlerin anlasılması ve daha iyi ürünlerin gelistirilmesinde rekabete dayalı kıyaslama metodlarının elde edilmesi, orjinal CAD modelinin degisikliklere ya da güncel üretim yöntemleri için yeterli olmaması, orjinal üretici firmanın parça saglamada asırı ücret talep etmesi, modası geçmis parçaların ya da eski üretim islemlerinin bugünkü ve daha ucuz teknolojilerle güncellenmesi gibi istek ve sorunlara geriye dönük mühendislik çözüm getirmektedir. Bu proseslerin çözüme kavusturulması asamasında bir teknolojik kolaylık olarak sayısallastırma sistemleri kullanılmaktadır. Parça bu sistemler vasıtası ile sayısallastırılmakta ve CAD modeli olusturulmaya hazır hale getirilebilmektedir.

Kaynak: Ahmet Çakır - Uzay Mühendisi

 

Tersine Mühendislik Hizmetleri (Reverse Engineering)

search tags: 3b tarama , 3d tarama, 3 boyutlu tarama firmaları , 3 boyut tarama firma , lazer tarama , optik tarama , lazer tarama sistemi , 3d scan , 3d scanner , 3b scan , 3b scanner , optik tarayıcı , www.olymposdesign.com

3b tarama izmir,3 boyutlu tarama,3 boyutlu tarayıcı,3d tarama izmir,3 boyutlu tarama izmir,3 boyutlu tarama firmaları ,3 boyutlu tarama hizmeti,3d ölçüm cihazı,3 boyutlu ölçüm cihazı, 3d ölçüm sistemi,

Bornova,İzmir,Türkiye

3D Baskı galeri

API –>